Eigen risico

Het eigen risico is een geldbedrag dat u bij het innen van een schade uit eigen zak moet betalen. Vervolgens zal de verzekeraar op het resterende bedrag bijleggen. Vaak bieden verzekeraars u de keuze om bij het afsluiten van een autoverzekering zelf het eigen risico te bepalen. Als u er dus veel vertrouwen in heeft dat u geen schade gaat maken kunt u voor een hoog eigen risico kiezen.

Nut van eigen risico

Het nut van het zelf verhogen van uw eigen risico is dat hierdoor uw premie een flink stuk naar beneden zal gaan. Het heeft dus wel degelijk zin om voor een eigen risico te kiezen. Indien u dit niet doet zult u vanzelfsprekend een hogere premie gaan betalen. Bij een autoverzekering afsluiten kunt u het eigen risico kiezen, maar ook in een later stadium in de verzekering zou u dit nog kunnen aangeven bij uw verzekeraar. U zult dan direct een verandering in uw te betalen premie kunnen waarnemen.

Wanneer heeft het weinig zin?

Als u door het kiezen voor een hoog eigen risico slechts een euro per maand bespaart heeft het weinig zin om voor een hoog eigen risico te kiezen. Stel dat u een eigen risico neemt van 350 euro en u bespaart elke maand een euro. Eer u dat verschil er een keertje uit hebt bent u jaren verder en dat terwijl wanneer u schade maakt u de eerste 350 euro zelf kunt gaan betalen. Als de verschillen tussen het wel of niet nemen van een eigen risico zo klein zijn kunt u het beter niet doen. U zult echter zien dat meestal de verschillen in de premie goed waarneembaar zijn en dan is het het overwegen wel waard.